La FAGEM entrevista Maria Josep Prats, d'AIJEC Joves Empresaris

Sandra Garcia,


Maria Josep Prats va estudiar filologia però als 22 anys, i després de treballar per a una multinacional del sector de les assegurances, es va llançar a emprendre la seva primera startup. Avui dia combina la seva feina com a fundadora i sòcia a 1001 Cover amb la seva tasca com a presidenta d'AIJEC +, la secció d'AIJEC Joves Empresaris per a majors de 41 anys.

Com ajudeu als joves empresaris des de l’AIJEC?

A l’AIJEC compartim experiències i inquietuds i aprenem els uns dels altres. Per afegir coses més concretes, tenim obertes línies de finançament per a joves a través de MicroBank, impartim formacions, donem visibilitat als mitjans als joves empresaris i organitzem trobades amb empresaris referents perquè ens expliquin la clau de l’èxit. A més, tenim la divisió AIJEC+, on tenim cabuda els socis de més de 41 anys, i des d’on donem suport a la part jove a través del mentoring i fent de consellers. A AIJEC hi ha empreses de sectors molt diversos i per tant, sempre hi ha algun soci que pot ajudar a un altre.

Com han viscut els joves empresaris la crisi de la covid?

En general, els joves empresaris hem patit una mica menys gràcies al fet que estàvem millor preparats per al canvi, som dinàmics i estàvem més digitalitzats. Els joves a les nostres empreses vam fer els deures de digitalitzar-nos abans que la resta i estem patint però, segons les nostres dades, el 78% de les empreses creades per joves de fins a 40 anys han pogut mantenir la seva activitat malgrat l'estat d'alarma.

Creieu que es fomenta prou l’emprenedoria?

Mai és suficient. Ser emprenedor és apassionant però també és molt sacrificat. Poses totes les teves energies, i molt sovint el patrimoni, per defensar el teu projecte i creiem que des de l’escola s’haurien de treballar els valors positius que implica emprendre. De fet, la UE, en una de les seves recomanacions del Parlament Europeu, parla de la necessitat de fomentar el sentit de la iniciativa i l’esperit d’empresa, l’habilitat per transformar idees en actes. Creativitat, innovació, assumpció de riscos, planificació i gestió de projectes són alguns dels valors que se li atorga i que ens haurien de fer reflexionar en perquè no els potenciem. Per tant, si, crec que hi ha molta feina a fer en aquest sentit. I si parlem d’ajudes directes cap als emprenedors, aquestes són molt escasses. AIJEC hem anat al Parlament, i a tots els organismes que ens han rebut, per defensar l’empresari i l’emprenedor, i així seguirem fent-ho.

Què li diries a algú que està pensant muntar un negoci?

Que si li apassiona la idea, s’hi llenci. Emprendre té moltes satisfaccions. Alguns disgustos també però aprens, gaudeixes i decideixes què vols fer i com ho vols fer. I això és meravellós.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies